Ratatuj z dynią i mięsem drobiowym

0 (0 ocen)

zapraszam na rozgrzewającym sycący obiadek:)

Składniki:

  • 1,5 cebuli
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    1/2 zielonej papryki
    350 g bakłażana
    1 młoda cukinia
    1/4 dyni hokkaido
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    sól, pieprz,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 granulowanego czosnku

Ratatuj z dynią i mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryki i dynię podsmazyć 1. Cebule pokroić w mała kostkę. Zeszklić ją w rondlu. Papryki sprawić i pokroić w małą kostkę. Dynię wyszorować, osuszyć i usunąć miąższ oraz pestki. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Razem z papryką dodać do garnka i smażyć około 5 minut.
  • 2. Umytego i suchego bakłażana pokroić w duża kostkę. Dodać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody o dusić około 5 minut. Cukinię pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do garnka i dusić jeszcze około 3 minut. Dodać pomidory i zagotować. Gotować jeszcze około 5-6 minut. Doprawić sola, pieprzem i tymiankiem.
  • dodać mięso 3. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, papryką,czosnkiem i tymiankiem. Na patelni roztopić masło, wrzucić mięso i usmażyć do miękkości. Łyżką cedzakową przełożyć mieso do garnka z warzywami i dusić jeszcze około 2-3 minut. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy