1.Warzywa umyć, oczyścić. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5-2cm). Cebulę w piórka. Cukinię i bakłażana bez obierania w plasterki lub ćwierćplasterki. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej w garnku lub głębokiej patelni) wrzucić cebulę i lekko ja zeszklić. Dodać paprykę i wszystko razem obsmażyć. Warzywa przełożyć do innego naczynia, osączając z tłuszczu. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię i ja również obsmażyć i wyjąć do pozostałych warzyw. To samo powtórzyć z bakłażanem. Jeśli potrzeba to w trakcie smażenia uzupełniać oliwę. Po wyjęciu wszystkich warzyw na tłuszcz wrzucić pomidory. Dusić je do momentu aż sie rozgotują, następnie do sosu pomidorowego wrzucić obsmażone wcześniej warzywa i dusić je do miekkości. Pod koniec duszenia dodać posiekana zielenine, zioła prowansalskie i swieżomielony pieprz. Posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować. Podawać na ciepło, można dodać pokrojoną w kostkę fetę lub ugotowane na twardo jajo. Jesli ktoś lubi z czosnkiem to dodajemy go razem z cebula, najlepiej drobno posiekany.
Komentarze