Ratatouille

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie pachnące Prowansją

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryka: 1 kilogram
    - bakłażan: 0.5 kilograma
    - Młoda cukinia: 0.5 kilograma
    - duże dojrzałe pomidory: 3 sztuki
    - duże cebule: 2 sztuki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - posiekane świeże oregano i bazylia: 1 łyżka
    - posiekana natka pietruszki: 1 pęczek
    - oliwa z oliwek lub olej około: 0.5 szklanki
    - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku: 1 sztuka
    - ewentualnie czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, oczyścić. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5-2cm). Cebulę w piórka. Cukinię i bakłażana bez obierania w plasterki lub ćwierćplasterki. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej w garnku lub głębokiej patelni) wrzucić cebulę i lekko ja zeszklić. Dodać paprykę i wszystko razem obsmażyć. Warzywa przełożyć do innego naczynia, osączając z tłuszczu. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię i ja również obsmażyć i wyjąć do pozostałych warzyw. To samo powtórzyć z bakłażanem. Jeśli potrzeba to w trakcie smażenia uzupełniać oliwę. Po wyjęciu wszystkich warzyw na tłuszcz wrzucić pomidory. Dusić je do momentu aż sie rozgotują, następnie do sosu pomidorowego wrzucić obsmażone wcześniej warzywa i dusić je do miekkości. Pod koniec duszenia dodać posiekana zielenine, zioła prowansalskie i swieżomielony pieprz. Posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować. Podawać na ciepło, można dodać pokrojoną w kostkę fetę lub ugotowane na twardo jajo. Jesli ktoś lubi z czosnkiem to dodajemy go razem z cebula, najlepiej drobno posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować