Ratatouille

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, prowansalska potrawa warzywna, wprost stworzona dla wegetarian choć mięsożercy również nią nie pogardzą.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe cukinie: 4 sztuki
    - bakłażany: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 2 sztuki
    - duże pomidory: 5 sztuk
    - średnie cebule: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 7 łyżek
    - zioła prowansalskie: 1.5 łyżki
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - sól,: 0.5 łyżeczki
    - pieprz,: 1 szczypta
    - kminek( w mojej autorskiej wersji): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dość dużą kostkę
  • 2. Bakłażany pokroić w plastry, posolić aby pozbyć się goryczki i po ok 15 min umyć je i pokroić w kostkę.
    Cukinie pokroić w kostkę.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i rozgnieść nożem lub pokroić
  • 4. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić bakłażany, podsmażyć. Dodać cukinię, podsmażyć
  • 5. W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebule i czosnek( pilnować aby czosnek sie nie przypalił!!) .
    Dodać pomidory. Odparować aby sos zgęstniał.
  • 6. Na reszcie oliwy podsmażyć paprykę.
    Połączyć z podduszonymi bakłażanami i cukinią.
    Dodać powstały sos pomidorowy.
  • 7. Całość dusić ok 10 min, delikatnie mieszając aby warzywa się nie rozgotowały.

    Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie( lub inne wg gustu np. bazylię , oregano, tymianek, rozmaryn), papryczkę chili, sól i pieprz.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować