Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

4.5 (150 ocen)

Nazwa rassolnik wywodzi się od słowa "rassoł” – które oznacza płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Jest to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej, odpowiednik polskiej ogórkowej

Składniki:


  • 0,5kg karkówki,
    8 szklanek wody,
    4 średnie ogórki kiszone,
    1 duża marchewka,
    1 cebula,
    2 duże ziemniaki,
    1/2 szklanki kaszy pęczak,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    2 liście laurowe,
    2 ziela angielskie,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny.
  • zupa 2. Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien). Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu.
  • zupa 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty.
  • zupa 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • zupa 5. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego :)

Porady

Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować