Raki w śmietanie po polsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce.

  • 60 min

Składniki:

  • 20-24 raki
    2 pęczki koperku
    40 g masła
    250 ml śmietany
    20 g bułki tartej
    200 ml białego wytrawnego wina
    sól
    pieprz biały
    sok z cytryny
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Raki w śmietanie po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Raki w śmietanie po polsku 1. Raki po rozmrożeniu wrzuciłem do osolonego wrzątku ( niewielka ilość wody z uwagi na fakt użycia już ugotowanych raków ), z dodatkiem soli i 2/3 części pokrojonego koperku.
  • Raki w śmietanie po polsku 2. Gotowałem pod przykryciem ok. 3 minuty. Podlałem winem, krótko gotowałem. Następnie dodałem masło, podlałem śmietaną, wsypałem pozostały koperek, posiekana natkę oraz tartą bułkę. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem solą , białym pieprzem , sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
    Podałem z białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować