Ciasto Rajskie cudo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto, które smakuje wszystkim. Idealne do niedzielnej kawy lub na spotkanie z przyjaciółkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jaja
    2 łyżki oleju rzepakowego
    200 g cukru
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 białek
    250 g cukru
    200 g wiórek kokosowych
    150 g maku
    700 ml mleka
    300 g masła
    5 łyżek cukru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 galaretki cytrynowe
    brzoskwinie

Ciasto rajskie cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    Przygotowanie biszkoptu:
    Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem. Gdy będą puszyste dodajemy przesianą mąkę, olej i proszek. Delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem. Pieczemy 20 minut w temp. 170 stopni.
    Blat kokosowo-makowy:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. wsypujemy mak i wiórki. Delikatnie łączymy wszystko i pieczemy podobnie jak biszkopt 20 minut w temp. 170 stopni.
    Krem:
    Odlewamy szklankę mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mieszamy mąki i żółtka. Wlewamy do gotującego mleka i robimy budyń. Zostawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy po trochu dodając zimny budyń. Składamy ciasto. Na biszkopt wykładamy połowę masy, przykrywamy blatem kokosowym. Na blat wykładamy resztę kremu budyniowego i wygładzamy. Brzoskwinie kroimy i układamy na cieście. na koniec wlewamy tężniejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Porady

Ciasto można zrobić w wersji alkoholowej. Wystarczy skropić biszkopt ulubionym alkoholem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy