Ciasto rajskie cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem. Gdy będą puszyste dodajemy przesianą mąkę, olej i proszek. Delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem. Pieczemy 20 minut w temp. 170 stopni.
Blat kokosowo-makowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. wsypujemy mak i wiórki. Delikatnie łączymy wszystko i pieczemy podobnie jak biszkopt 20 minut w temp. 170 stopni.
Krem:
Odlewamy szklankę mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mieszamy mąki i żółtka. Wlewamy do gotującego mleka i robimy budyń. Zostawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy po trochu dodając zimny budyń. Składamy ciasto. Na biszkopt wykładamy połowę masy, przykrywamy blatem kokosowym. Na blat wykładamy resztę kremu budyniowego i wygładzamy. Brzoskwinie kroimy i układamy na cieście. na koniec wlewamy tężniejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Porady
Ciasto można zrobić w wersji alkoholowej. Wystarczy skropić biszkopt ulubionym alkoholem.
Komentarze