• Ciasto Rajskie cudo

    Dodane przez: gosia665511

  • Pyszne ciasto, które smakuje wszystkim. Idealne do niedzielnej kawy lub na spotkanie z przyjaciółkami.

  • Składniki

    3 jaja
    2 łyżki oleju rzepakowego
    200 g cukru
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 białek
    250 g cukru
    200 g wiórek kokosowych
    150 g maku
    700 ml mleka
    300 g masła
    5 łyżek cukru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 galaretki cytrynowe
    brzoskwinie

  • Sposób przygotowania

    1.

    Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przygotowanie biszkoptu: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem. Gdy będą puszyste dodajemy przesianą mąkę, olej i proszek. Delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem. Pieczemy 20 minut w temp. 170 stopni. Blat kokosowo-makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. wsypujemy mak i wiórki. Delikatnie łączymy wszystko i pieczemy podobnie jak biszkopt 20 minut w temp. 170 stopni. Krem: Odlewamy szklankę mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mieszamy mąki i żółtka. Wlewamy do gotującego mleka i robimy budyń. Zostawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy po trochu dodając zimny budyń. Składamy ciasto. Na biszkopt wykładamy połowę masy, przykrywamy blatem kokosowym. Na blat wykładamy resztę kremu budyniowego i wygładzamy. Brzoskwinie kroimy i układamy na cieście. na koniec wlewamy tężniejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

  • Rady

    Ciasto można zrobić w wersji alkoholowej. Wystarczy skropić biszkopt ulubionym alkoholem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, przepis_z_olejem_rzepakowym
  • Polecamy:

  • 3 komentarze

Dodane przez: gosia665511

gosia665511 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-02-16T14:31:39+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem