Uwielbiam serniki na zimno, Można komponować dowolnie smak i kolorystykę :) a, co najważniejsze jest bez pieczenia.
Składniki:
1 kg sera do sernika
0,5 l. kremówki 30%
3 łyżki kawy cappuccino orzechowego
1 opakowanie żelatyny
200g sucharów
300 g Czekolady w słoiku Nutella
1 duży melon
1 puszka mandarynek w zalewie
1 cukier wanilinowy lub waniliowy
3/4 szklanki cukru
6 łyżek cukru pudru
pół cytryny
Rajski sernik z melonem i mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Melona sparzamy i obieramy ze skóry.
2.Przecinamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i tniemy na mniejsze kawałki.
3.Wrzucamy melona do garnka sypiemy cukier waniliowy i 3/4 szklanki cukru. Wciskamy sok z połowy cytryny. Dusimy na małym ogniu.
4.Gdy już mamy ugotowanego melona,możesz dolać zalewę z mandarynek. Blenderem lub widelcem rozcieramy melona na papkę. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny i mieszamy aby nie było grudek. odstawiamy to wystudzenia.
5.suchary drobno kruszymy
6.Do pokruszonych sucharów dodaj ciepłą nutellę
7.Mieszamy skłądniki aby połączyły się w jednolitą masę.
8.Wykładamy masą spód blaszki.
9.Kremówkę ubij na sztywną pianę, ser podziel na 2 miseczki.
10.Do jednej części sera dodaj 3 łyżki cukru pudru, dodaj 3 łyżki kawy cappuccino (smak dowolny, ja mam orzechowe) Wymieszaj i dodaj połowę ubitej śmietany. Delikatnie wymieszaj. 2 Łyżeczki żelatyny zalej 4 łyżeczkami wody , pozostaw do napęcznienia. Podgrzej np. w mikrofali i wymieszaj z 1 łyżką masy serowej. Po wymieszaniu dodaj do masy serowej i dokładnie delikatnie wymieszaj.
11.Taką kawową masę serową wyłóż na spód z sucharów.
12.Mandarynki odsączamy z zalewy, którą wcześniej możemy dodać do przygotowania galaretki z melona.
13.Drugą część sera połącz z 3 łyżkami cukru pudru, kremówką i mandarynkami. 2 Łyżeczki żelatyny zalej 4 łyżeczkami wody , pozostaw do napęcznienia. Podgrzej np. w mikrofali i wymieszaj z 1 łyżką masy serowej. Po wymieszaniu dodaj do masy serowej i dokładnie delikatnie wymieszaj.
14.Wylej masę z mandarynkami na masę serową. Wstawiamy na pół godzinki do lodówki aby masy się stężały.
15.Po schłodzeniu masy wylej wystudzoną galaretke z musu melona.
16.Pozostaw w lodówce do całkowitego schłodzenia na min.4 godziny.
Komentarze