Rajska tarta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rajskie jabłuszka świetnie się nadają do wypieków.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 kostki margaryny Palma z murzynkiem
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru

    0,5kg rajskich jabłuszek
    3 łyżki cukru
    beza:
    4 białka
    0.5 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Płatki migdałowe do posypania

Rajska tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, ciastem wylepić dno i boki formy, wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  • 2. Jabłuszka umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, wymieszać z cukrem.
    Z białek ubić sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
    Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku ok. 10 minut
    Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć pianę z białek. Posypać płatkami migdałów.
  • 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 30 minut w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy