Rajska Rolada Arleci

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak jabłka. Upiec Dwa biszkopty orzechowe.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Rolada z jabłkami:
    4 jaja
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 średnich jabłek.

    Masa:
    1/2 l mleka
    2 żółtka
    5 łyżek cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 kostki masła
    30 dag galaretki w cukrze

Rajska rolada arleci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada z Jabłkami:
    Białka ubić z cukrem,dodając żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Blaszkę posmarować tłuszczem,wyłożyć pergaminem,rozłożyć utarte jabłka.Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto.Piec w dość ciepłym piekarniku aż wierzch ciasta przybierze złoty kolor.Wyłożyć na ściereczkę,zdjąć pergamin i zwinąć roladę.

    Masa:
    Z Mleka,cukru kryształu,cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.Masło utrzeć dodając przestudzoną masę budyniową.Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę.

    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt orzechowy-połowa masy-rozłożyć pokrojoną w plastry roladę-druga część masy-biszkopt orzechowy-polewa.

Porady

Ciasto smakuje dzieciom jak i dorosłym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy