Ragout- królik duszony w winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Mięso z królika jest bardzo delikatne i smaczne. Odpowiednio przyrządzone może smakować podobnie do kurczaka.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g mięsa z królika comber lub udka)
    100 g wędzonego boczku
    1 łyżka mąki
    2 cebule
    1/2 szkl wytrawnego białego wina
    2-3 łyżki wody
    2 łyżki śmietany
    4 pomidory
    smalec
    sól
    pieprz

Ragout- królik duszony w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy grubsze kości i panierujemy w mące.
  • 2. Kładziemy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, smażymy mieszając. Kiedy delikatnie się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek.
  • 3. Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Całość podlewamy winem oraz wodą. Dusimy pod przykryciem koło 40 minut.
  • 4. Pod koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowanego królika podajemy z ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy