Ragoût cielęce w śmietanie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Delikatne i kremowe.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cielęcina (łopatka): 500 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - wino (białe): 500 mililitrów
    - goździki: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - por: 200 gramów
    - seler (korzeniowy): 150 gramów
    - masło (sklarowane): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - mąka: 2 łyżki
    - bulion (cielęcy): 700 mililitrów
    - śmietana: 250 gramów
    - cytryna (sok): 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ragoût cielęce w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić
    w dużą kostkę. Jedną
    cebulę obrać, pokroić na
    cienkie cząstki, dodać do
    mięsa. Zalać winem, dołożyć
    goździki i liść laurowy, wymieszać,
    odstawić do przemacerowania
    na całą noc.
  • 2. Drugą cebulę obrać i pokroić
    w kostkę. Resztę warzyw
    opłukać i oczyścić. Marchewkę
    i pora pokroić na plasterki, a selera
    w słupki. Mięso wyłożyć na
    sitko, osączyć z marynaty, marynatę
    zachować.
  • 3. W rondlu rozgrzać sklarowane masło,
    porcjami wkładać mięso, krótko
    smażyć. Doprawić solą, pieprzem,
    wyjąć. Na tym samym tłuszczu zeszklić
    kostki cebuli, oprószyć mąką,
    wlać marynatę i bulion. Dodać mięso,
    przykryć i dusić na małym ogniu ok.
    30 minut. Dodać warzywa, goździki i
    liść laurowy, gotować ok. 30 min.
  • 4. Mięso z warzywami wyjąć łyżką
    cedzakową. Sos wymieszać ze
    śmietaną i gotować, aż zostanie ok.
    600 ml. Doprawić solą, pieprzem, sokiem
    z cytryny. Do sosu ponownie włożyć
    mięso i warzywa. Ragoût podgrzać,
    wymieszać z zimnym masłem. Podawać
    z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować