Raffaello z cielęciny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne białe i dietetyczne kulki cielęciny o smaku cytrynowym.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • KLOPSIKI:
    - cielęcina mielona: 500 gramów
    - kajzerka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - skorka z cytryny: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól, pieprz biały, gałka muszkatałowa do smaku: 1 szczypta
    SOS śMIETANOWO-CYTRYNOWY:
    - masło: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - bulion mięsny: 1.5 szklanki
    - śmietanka 30%: 0.67 szklanki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - sól, pieprz biały do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Raffaello z cielęciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Raffaello z cielęciny 1. - Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić.
    - Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła.
    - Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy.
    - Z masy mięsnej uformować małe kulki.
    - Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić.
  • 2. - Masło stopić, wsypać mąkę, wlać bulion, doprawić i gotować przez kilka minut.
    - Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić.
    - Klopsiki podawać polane sosem śmietanowo-cytrynowym z puree ziemniaczano-marchwiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka z cytryny Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować