Raffaello na krakersach

4.51 (198 ocen)

Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto.

Składniki:

  • 1 i1/2 paczki krakersów
    3 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 szklanki mleka 2%
    żółtko
    1 szklanka cukru
    200g wiórek kokosowych
    kostka masła
    kilka kropli aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Raffaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy krakersy.
  • 2. Do miski wlewamy szklankę mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, kilka kropli aromatu. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki.
  • 3. Pozostałe 2 szklanki mleka gotujemy i wlewamy do niego mieszankę z zimnym mlekiem, wsypujemy 100g wiórek kokosowych, podgrzewamy cały czas mieszając. Po zdjęciu z palnik dodawaj stopniowo masło, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy pozostałe wiórki.
  • 4. Porcję masy wykładamy na krakersy, wyrównujemy, kładziemy krakersy. Następnie kładziemy porcję masy, która przykrywamy krakersami.
    Ciasto wkładamy do lodówki, przynajmniej na 3h.

Porady

Zamiast krakersów można wykorzystać herbatniki. Na wierzch możemy położyć jeszcze warstwę masy i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Krakersy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować