Raffaello

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ten przepis wykorzystałam specjalnie dla mojego brata, który jest prawdziwym łasuchem. Jest to pyszne połączenie słonawych krakersów i słodkiego budyniu kokosowego.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 szkl. cukru
    - 1 l mleka
    - 1 żółtko
    - 200-250g wiórek kokosowych
    - 2 duże opakowania krakersów
    - 250 g masła
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 4 czubate łyżki ziemniaczanej
    - cukier wanilinowy
    - kilka kropli aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka odlać 800 ml mleka i zagotować z cukrem. Do kubka odlać pozostałą część mleka, wsypać obie mąki, cukier waniliowy, aromat wanilinowy i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozdrobnioną z mlekiem mąkę i cały czas mieszać, aż powstanie budyń. Ostudzić. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z żółtkiem, dodając po 2-3 łyżki budyniu cały czas miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blaszce lub kwadratowej tortownicy (najlepiej o wymiarach ok. 25 x 25 cm lub prostokątnym odpowiedniku) ułożyć na przemian warstwę krakersów, krem, krakersy, krem, krakersy i jeszcze raz krem. Na wierzch posypać wiórki, można je wcześniej przyrumienić na patelni i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Krakersy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować