Ten przepis wykorzystałam specjalnie dla mojego brata, który jest prawdziwym łasuchem. Jest to pyszne połączenie słonawych krakersów i słodkiego budyniu kokosowego.
1.Do garnka odlać 800 ml mleka i zagotować z cukrem. Do kubka odlać pozostałą część mleka, wsypać obie mąki, cukier waniliowy, aromat wanilinowy i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozdrobnioną z mlekiem mąkę i cały czas mieszać, aż powstanie budyń. Ostudzić. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z żółtkiem, dodając po 2-3 łyżki budyniu cały czas miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blaszce lub kwadratowej tortownicy (najlepiej o wymiarach ok. 25 x 25 cm lub prostokątnym odpowiedniku) ułożyć na przemian warstwę krakersów, krem, krakersy, krem, krakersy i jeszcze raz krem. Na wierzch posypać wiórki, można je wcześniej przyrumienić na patelni i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Komentarze