Rafaello wg.Pauliny

0 (0 ocen)

Przepisów na to ciasto jest bardzo wiele. Ten jest mojego wymysłu od A do Z. Wyszło bardzo smacznie. Domownicy bili się o ciasto do ostatniego okruszka

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    125 g rozpuszczonego masła
    ½szkl mąki ziemniaczanej
    ½szkl mąki pszennej
    100 g migdałów
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl cukru
    Masa:
    12 jajek
    800 ml mleka kokosowego
    400-450 g wiórek kokosowych
    300 g masła bądź margaryny
    300 g cukru
    4 łyzeczki żelatyny
    Wiórki:
    70 g masła
    100 g wiórek kokosowych
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Rafaello

Rafaello wg.pauliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę .
  • 2. Do piany cały czas miksując dodaj cukier i po jednym jajku
  • 3. Do masy dodaj mąki i wymieszaj pod koniec, dodaj migdały i masło.
  • 4. Piecz 40 min w 180 stopniach
  • 5. Masa:
    Jajka zmiksuj przez chwilę z cukrem
  • 6. Dodaj mleko i wiórki wymieszaj
  • 7. Gotuj w kąpieli wodnej do momentu aż masa będzie b.gęsta. Trwa to ok. 15-25 min. W między vzasie dodaj żelatynę
  • 8. Zdejmij z ognia, cały czas miszając dodawaj kawałeczki masła.
  • 9. Odstaw do ostygnięcia i stężenia
  • 10. Wiórki: masło rozpuść na patelni, dodaj wiórki smaż ok. 3 min, dodaj cukier. Smaż ok4-5 min.
  • 11. Biszkopt przekrój na pół.
  • 12. Układamy ciasto:
    Biszkopt, ¾ masy, biszkopt, pozostała masa, wiórki
    Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować