Rafaello na krakersach

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wcześniej robiłam ciasto na podobnej zasadzie ale bez dodatku wiórkówkokosowych, było również smaczne, ale to jest przepyszne .Idealne dokawy .

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki (na blachę 28x22cm)
    1,5 paczki słonych krakersów (paczka ok. 180 gram)
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier wanilinowy
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu (lub
    pół na pół z płatkami migdałowymi)
    250 g masła (lub margaryny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :
    W misce miksujemy żółtka, pół szklanki cukru oraz cukier wanilinowy. W
    szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i łączymy z utartymi żółtkami.
    2 szklanki mleka i szklankę cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące
    się mleko wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, tak jak byśmy
    gotowali budyń. Kiedy będzie całkiem zimny dodajemy do niego porcjami
    masło i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Na sam koniec łączymy z
    wiórkami kokosowymi.
    Blaszkę wykładamy krakersami (ja w miarę potrzeby kroiłam ciastka i
    uzupełniałam puste miejsca), następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej.
    Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń.
    Powinniśmy uzyskać 3 warstwy. Wierzch rafaello wysypujemy równomiernie
    wiórkami kokosowymi (i płatkami migdałowymi) które wcześniej
    uprażyłam na patelni na złoty kolor ( bez dodatku oleju ) . Ciasto musi
    się chłodzić kilka godzin w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.

Porady

CIASTO JEST DOBRE NA NASTĘPNY DZIEŃ , NAJLEPIEJ SCHŁODZIĆ JE 24 H W LODÓWCE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować