Rafaello II

4.48 (159 ocen)

  • 3 godz.

biszkopt i przepyszna masa o smaku kulek Rafaello

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa:

    500 ml kremówki
    2 opakowania białej czekolady
    3 ,,Śnieżki"
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1 szklanka gorącej wody
    200 gram wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Rafaello Kulki

Rafaello ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam by przestygło.
    Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. zestawiam z ognia i studzę. Galaretkę wsypuje do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam by wystygła.
    Do zimnej masy czekoladowej wsypuję ,, Śnieżki" i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. gdy masa podwoi swoją objętość dolewam po łyżeczce zimną galaretkę nie przerywając ucierania. Wsypuję ok 150 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta i całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować