Rafaello Foryśki

0 (0 ocen)

Jedno z niewielu ciast jakie smakuje mojemu mężowi ;-)

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 2 szkl. mąki
    - 1 szkl. cukru
    - 6 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 6 łyżek oleju
    - 6 łyżek wody
    Masa:
    - 2 paczki wiórków kokosowych
    - 3 szkl. śmietany 30%
    - 2 białe czekolady
    - 1 cukier waniliowy
    - ⅔ wcześniej przygotowanego biszkoptu

    Dodatkowo
    Dowolne owoce do dekoracji, tłuszcz i bułka tarta do obsypania tortownicy

Rafaello foryśki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywną pianę po czym stopniowo dawać pół szkl. cukru, ubijać aż białka będą sztywne. Żółtka utrzeć na gładką masę z pozostałym cukrem i olejem, powoli dodać do białek i delikatnie wymieszać, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz wodę, mieszać, aż powstanie gładka masa.
    Przelać ciasto do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy i piec 30-40 min w temp. 180ᵒC. po upieczeniu zostawić na jakiś czas w lekko uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu podzielić biszkopt na 3 części z czego 2 dajemy do masy.

    Masa:
    W jednej szklance śmietany rozpuścić 2 czekolady na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić do ostygnięcia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno.
    2 placki biszkopta przeznaczonego do masy pokruszyć na drobne kawałki i dodać do nich ostudzoną czekoladę, cukier waniliowy, ¾ wiórków i ¾ ubitej śmietany. Wymieszać.
    Otrzymaną masę wyłożyć na pozostały placek biszkopta, na to rozprowadzić resztę bitej śmietany i posypać wiórkami lekko je przygniatając. Przyozdobić wedle uznania. Odstawić do lodówki.

Porady

Zamiast bułki tartej można też użyć mąki

Komentarze

Podobne przepisy