• Rafaello - ciasto bez pieczenia

    Dodane przez: swibek

  • Rewelacyjne ciasto na szybko.. :) Smakuje wyśmienicie i chce się go jeść.. i jeść.. i jeść..

  • Składniki

    - mleko 3,2 %: 0.5 litra
    - masło naturalne: 200 gramów
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - cukier biały: 0.75 szklanki
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - wiórki kokosowe: 1 opakowanie
    - duża paczka herbatników ,,Petit Beurre'' (lub słonych krakersów "Lajkonika" (ok 80 sztuk)): 2 opakowania

  • Sposób przygotowania

    1.

    Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i na wrzące mleko wlewamy uzyskaną wcześniej masę jajeczną, mieszamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Następnie odkładamy do ostudzenia.

    2.

    Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na średniej wielkości blasze (30 x 25 cm) wykładamy warstwę herbatników i na nich rozkładamy 1/3 masy, następnie kolejną warstwę herbatników, znów 1/3 masy, warstwę herbatników i resztę masy. W zależności od wielkości blachy i ilości herbatników ciasto może mieć 3-4 warstwy.

    3.
    rafaello - krok 3

    Wierzch ciasta można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi i udekorować płatkami migdałowymi, orzeszkami, czekoladą i miętą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) aby herbatniki odpowiednio zmiękły. Smacznego! :)

    4.

    Bardzo smaczna jest też wersja z ze słonymi krakersami (typu "Lajkonik"). Wydaje się, że słone ze słodkim nie pasuje, ale w tym przypadku jest odwrotnie. Słodki kokosowy krem wspaniale "przegryza się" ze słonymi krakersami. Warto wypróbować i dać podniebieniu odrobinę rozkoszy.. :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, slodkie_zycie, lato, zima, wiórki kokosowe, rafaello, krakersy, Wielkanoc, wiosna, komunia, bez pieczenia, walentynki, kuchnia polska, jesień, kolacja we dwoje, ślub, PRZYJĘCIE DLA DZIECI, Petit Beurre, imprezy, Nikon_konkurs
  • Powiązane strony

  • 1 komentarz
    • Gość
      2014-10-11T23:33:05+02:00 Aguś (gość) IP: 83.5.*.*
      Zajebiste. Polecam

Dodane przez: swibek

swibek 18

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-06T00:42:40+01:00

16921 odwiedzin