Rafaello bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlej jedną szklankę mleka do miseczki, rozrób w niej żółtka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozcierajac tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlej masę żółtkową, podgrzewaj pomalutku na małym ogniu do chwili zgęstnienia. Zestaw gotową masę z ognia, postaw w chłodnym miejscu, by ostygła.
2.Miękie masło roślinne i margarynę przełóż do miski, powoli miksuj, dodając po łyżce przestudzonej masy budyniowej (koniecznie zimnej, żeby krem się ni zważył). Kiedy wszystkie składniki masy będą połączone, wsyp wiórki kokosowe (odsyp trochę do dekoracji.
3.W prostokątnej blaszce ułóż krakersy, wyłóż na nie 1/3 masy, przykryj kolejną warstwą krakersów, na to znowu warstwa masy (trochę odłóż) i trzecia warstwa krakersów. Resztą masy posmaruj wierzch, oprósz wiórkami kokosowymi. Wstaw na minimum godzinę do lodówki, by krem zgęstniał, a krakersy zmiękły.
Komentarze