Rafaello bez pieczenia

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Ciasto doskonałe na każdą okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szkl. mleka, 4 żółtka, 5 łyżek mąki pszennej, 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru, torebka cukru wanilinowego, opakowanie masła roślinnego, 1/2 kostki margaryny typu kasia, 40 dkg wiórków kokosowych, 2 op. prostokątnych krakersów.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlej jedną szklankę mleka do miseczki, rozrób w niej żółtka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozcierajac tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlej masę żółtkową, podgrzewaj pomalutku na małym ogniu do chwili zgęstnienia. Zestaw gotową masę z ognia, postaw w chłodnym miejscu, by ostygła.
  • 2. Miękie masło roślinne i margarynę przełóż do miski, powoli miksuj, dodając po łyżce przestudzonej masy budyniowej (koniecznie zimnej, żeby krem się ni zważył). Kiedy wszystkie składniki masy będą połączone, wsyp wiórki kokosowe (odsyp trochę do dekoracji.
  • rafaello 3. W prostokątnej blaszce ułóż krakersy, wyłóż na nie 1/3 masy, przykryj kolejną warstwą krakersów, na to znowu warstwa masy (trochę odłóż) i trzecia warstwa krakersów. Resztą masy posmaruj wierzch, oprósz wiórkami kokosowymi. Wstaw na minimum godzinę do lodówki, by krem zgęstniał, a krakersy zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować