Rafaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rafaello. Nie tylko na świąteczny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    100 g wiórków kokosowych
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła
    1/2 kieliszka spirytusu
    3/4 szklanki cukru pudru

    Zasmażka:
    1 czubata łyżka masła
    2 łyżki cukru pudru
    100 g wiórków kokosowych

    Do nasączenia:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 kieliszek wódki
    1 słoik konfitury wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp.170 st C.
    1 szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, cukier waniliowy i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić.
    Ostudzony biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a potem po łyżce budyń kokosowy. Na końcu wlać spirytus.
    Na biszkopcie rozsmarować krem. Masło rozpuścić, dodać cukier puder i wiórki, podsmażyć na złoty kolor. Wystudzone wiórki wysypać na wierzch ciasta. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem kokosowy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować