Rafaello

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam to ciasto ponieważ jest idealne na wyjątkowe okazje po prostu rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1,5 szkl cukru
    cukier waniliowy
    2 szkl mąki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    budyń waniliowy
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    4 szkl mleka
    1 1/2 szkl cukru
    2 szkl mąki
    1 1/2 margaryny
    zapach śmietankowy

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    150 g wiórek kokosowych

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt białka ubić na minimalnym ogniu dodać cukier, żółtka, mąkę oraz proszek dokładnie wymieszać i upiec. Piec 45 minut w 180C

    Masa:
    2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, potem dodać resztę mleka wymieszaną z mąką wymieszać energicznie żeby nie było gródek. Wystudzić masę utrzeć z margaryną.

    Biszkopt pokroić na trzy części. Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki na to krem+ciasto+dżem+krem+ciasto+dżem+krem na koniec 150 g wiórek kokosowych podsmażonych na patelni z 1 łyżką cukru i łyżką masła.

Porady

Wiórki lepiej smażyć na minimalnym ogniu żeby się nie przypaliły. Margarynę w kremie można zastąpić masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy