• Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie kuchni gruzińskiej z mięsem wieprzowym i ziemniakami,bogato doprawiony suszonymi ziołami,ja dodałam też pomidory i paprykę - danie jest bardziej aromatyczne i przepyszne!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wieprzowina/karczek lub łopatka: 1.2 kilograma
    - młode ziamniaki: 1 kilogram
    - pomidory średnie: 2 sztuki
    - papryka słodka duża: 1 sztuka
    - małe marchewki: 4 sztuki
    - suszona kolendra: 1 łyżeczka
    - suszona natka pietruszki: 1 łyżeczka
    - suszona bazylia: 1 łyżeczka
    - ostra mielona papryka: 0.5 łyżeczki
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - olej słonecznikowy: 2 łyżki
    - wino białe: 100 mililitrów
    - koperek zielony: 1 pęczek
    - sól i pieprz świeżomielony: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Racza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowina w ziołach 1. Mięso umyć i osuszyć,pokroić w niezbyt małą kostkę,włożyć do dużej miski,posypać ziołami,ostrą papryczką,pieprzem cayenne,dodać olej i wino - wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2godz.
  • Racza 2. Piekarnik włączyć na 180C.Ziemniaki oczyścić ze skórki,pokroić wzdłuż na ćwiartki,marchewki przekroić na pół,dodać do mięsa - wymieszać,wyłożyć do żaroodpornego,najlepiej glinianego naczynia i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 35min.W tym czasie pomidory i paprykę umyć,pomidory przekroić na cztery części,paprykę oczyścić z nasionek i pokroić w paski - wyłożyć na podpieczoną raczę,opruszyć solą, świeżomielonym pieprzem,wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10min.Parę minut do końca pieczenia wyłożyć na raczę opłukany koperek w gałązkach.Raczę podawać w tym naczyniu w którym zapiekała się,nakładać porcje według uznania.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować