Racuszko-pączki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne i pachnące takie małe niby pączki, najlepsze zaraz po wystygnięciu.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - kefir: 100 mililitrów
    - mleko: 60 mililitrów
    - wino truskawkowe: 1 łyżka
    - drożdże: 2 dekagramy
    DODATKOWO::
    - olej (do smażenia): 800 mililitrów
    - truskawki: 15 sztuk
    - cukier puder (do posypania): 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszko-pączki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut.
    Mąką przesiać i wymieszać z cukrem dodać jajka, kefir, wino i drożdże rozpuszczone w mleku i wymieszać wszystko dokładnie starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza, odstawić do wyrośnięcia.
  • Racuszko - pączki z truskawkami. 2. Po około 1 godz. ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i małą szklaneczką wyciąć krążki na każdym ułożyć truskawki i zlepić jak pączki i delikatnie je spłaszczyć.
    Jeszcze raz zostawić na chwilkę do podrośnięcia.
  • Racuszko - pączki z truskawkami. 3. Olej wlać do frytkownicy i nagrzać do temp.170st , smażyć racuszki do 7 min, powinny się same w trakcie smażenia odwrócić, ale jeśli tego nie zrobią to należy je odwrócić, aby ładnie nam się usmażyły.
  • 4. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu iprzed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować