Racuszki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dodając półtwardy żółty ser nadajemy racuszkom łagodny niepowtarzalny smak. Jest to przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
    120 g szynki
    120 g tartej bułki
    130 ml śmietany
    1 jajko
    1 łyżka startego żółtego sera
    2 łyżki natki pietruszki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej

Racuszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki ziemniaczane 1. Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy