Racuszki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Przepis na te racuszki znalazłam w książce kucharskiej, który troszkę zmieniłam, są naprawdę pyszne.

Składniki:

  • - 30 dag pieczarek
    - 1 cebula
    - olej i smalec do smażenia pół na pół

    ciasto:

    - 1 szklanka jogurtu naturalnego
    - 1 szklanka kefiru
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 jajka
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka cukru
    - sól i pieprz

Racuszki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy, mieszamy dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, odstawiamy.
    Pieczarki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę razem z pieczarkami do zrumienienia. Zostawiamy do przestudzenia.
    Wystudzone pieczarki dodajemy do ciasta, mieszamy.
    Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta i mieszamy.
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz nakładamy łyżką małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron.
    Po odsączeniu z tłuszczu układamy na półmisku. Podajemy ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy