Racuszki z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wyjątkowo delikatne w smaku. Moje córeczki bardzo polubiły tę inną odmianę placuszków.

  • 15 min

Składniki:

  • 10 dag kaszy manny
    3 jaja
    szklanka mleka
    łyżka masła
    łyżka cukru
    łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    olej do smażenia

Racuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Mleko zagotować, dodać kaszę. Mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Do kaszy dodać żółtka, masło,cukier i sól. Utrzeć na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Łyżką nabierać porcje i smażyć z obu stron na złoto.
  • 3. Można podawać z owocami, cukrem pudrem, stopioną czekoladą lub bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy