Racuszki z jagodami na maślance

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj zapraszam na puszyste i delikatne racuszki na maślance z dodatkiem leśnych jagód. Racuszki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Błyskawicznie rosną też na patelni, a później znikają z talerzy ;) Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub syropem klonowym.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 ml maślanki naturalnej
    - około 350 g mąki pszennej
    - 80 g jagód
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - szczypta soli

    DODATKI
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - cukier puder
    - śmietana lub jogurt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki z jagodami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę łączymy z jajkami, a następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki) na jednolitą i gęstą masę. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

    Porcje masy nakładamy za pomocą łyżki na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę smacznego! :)


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować