Racuszki - idealny pomysł zarówno na obiad jak i na śniadanie. Ucieszą każdego a w szczególności małych milusińskich :)
10 min
Składniki:
dwa jabłka
3 jajka
8g cukru waniliowego (niepełna duża łyżka)
szczypta soli
9 dużych łyżek mąki
3 łyżeczki cukru (ja daję brązowy cukier)
1/3 szklanki wody gazowanej
1/3 szklanki mleka
olej
cynamon (ok. 1 mała łyżeczka)
Racuszki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielam żółtka od białek. Białka miksuje - ubijam ze szczyptą soli. W tym czasie obieram i kroję jabłka na drobne kostki. Do ubitych białek dodaję wodę gazowaną, cukier waniliowy, trochę mąki (nadal miksując) następnie mleko, żółtka i ponownie trochę mąki (razem około 9 łyżek) .Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajcie trochę wody gazowanej jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Na koniec wyłączam mikser i dodaje pokrojone jabłka oraz cynamon i mieszam już delikatnie łyżką. Smażę na rozgrzanym oleju małe racuszki. Podaję z cukrem pudrem lub z owocami lub z konfiturką :) Smaczności!
Komentarze