Racuszki z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Racuszki - idealny pomysł zarówno na obiad jak i na śniadanie. Ucieszą każdego a w szczególności małych milusińskich :)

  • 10 min

Składniki:

  • dwa jabłka
    3 jajka
    8g cukru waniliowego (niepełna duża łyżka)
    szczypta soli
    9 dużych łyżek mąki
    3 łyżeczki cukru (ja daję brązowy cukier)
    1/3 szklanki wody gazowanej
    1/3 szklanki mleka
    olej
    cynamon (ok. 1 mała łyżeczka)

Racuszki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuszki na słodko 1. Oddzielam żółtka od białek. Białka miksuje - ubijam ze szczyptą soli. W tym czasie obieram i kroję jabłka na drobne kostki. Do ubitych białek dodaję wodę gazowaną, cukier waniliowy, trochę mąki (nadal miksując) następnie mleko, żółtka i ponownie trochę mąki (razem około 9 łyżek) .Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajcie trochę wody gazowanej jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Na koniec wyłączam mikser i dodaje pokrojone jabłka oraz cynamon i mieszam już delikatnie łyżką. Smażę na rozgrzanym oleju małe racuszki. Podaję z cukrem pudrem lub z owocami lub z konfiturką :) Smaczności!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy