Racuszki z jabłkiem i bananem

4.5 (144 ocen)

Racuszki polane płynnym miodem lipowym i posypane wiórkami kokosowymi, pycha :)

Składniki:

  • opakowanie 370 g zsiadłego mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka octu spirytusowego
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    1 banan
    1 duże twarde jabłko
    olej do smażenia

    DO PODANIA:
    płynny miód – u mnie lipowy
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki z jabłkiem i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto.
  • Przygotowanie ciasta 2. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem.
    Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam.
  • Smażenie racuchów 3. Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron.
  • Osączanie z nadmiaru tłuszczu 4. Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Miód Wiórki kokosowe Zsiadłe mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować