Racuszki z jabłkiem i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto.
2.Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem.
Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam.
3.Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron.
4.Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi.
Komentarze