RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance.Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie.Proste w wykonaniu.Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.

  • 40 min

Składniki:


  • 3-4 jabłka np. antonówka
    2 jaja
    150 g maki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 dkg świeżych drożdży
    pół szklanki mleka
    szczypta cukru
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    300 ml maślanki (kefir, jogurt naturalny lub gęsta śmietana)
    łyżeczka cynamonu
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    ulubiona konfitura do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuszki z jabłkami na maślance z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże rozczyn 1. Drożdże rozkruszyłam do ciepłego mleka.
    Dodałam szczyptę cukru.
    Odstawiłam na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  • mąka 2. Gdy urosły wsypałam mąkę.
  • jajka 3. Wbiłam dwa żółtka.
  • cukier 4. Wsypałam cukier i szczyptę soli.
  • maślanka 5. Wlałam maślankę i wymieszałam.
  • jabłka cynamon 6. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki.
    Wymieszałam je z cynamonem
  • jabłka ciasto 7. a następnie z ciastem.
  • piana 8. Białka ubiłam na puszystą pianę.
    Przełożyłam ją do ciasta.
  • ciasto na racuszki 9. Delikatnie wymieszałam.
  • racuszki smażenie 10. Rozgrzałam olej na patelni.
    Nakładałam ciasto łyżką.
  • racuszki smażone 11.
    Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.
  • racuszki z jabłkami 12. Odkładałam na papierowe ręczniki.
    Posypałam cukrem pudrem.
    Racuszki można podawać również z ulubionym dżemem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować