Racuszki z jabłkami i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne racuszki, które będą cieszyć sie wielkim powodzeniem w okolicy Tłustego Czwartku...Smażę je zawsze wtedy, gdy mam ochotę szybko wyczarować coś słodkiego. Takie łatwe, a takie pyszne!!

  • 30 min

Składniki:

  • -mąka pszenna typ 500 : 450 g
    -drożdże świeże : 40 g
    -jajko : 1 sztuka
    -mleko ( ciepłe, około 37-38stopni C) : 230 ml
    -cukier : 4 łyżki
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -cynamon : 1 łyżeczka
    -skórka pomarańczowa kandyzowana : 2 łyżki
    -jabłko :1 sztuka
    -olej do smażenia : 80 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki z jabłkami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać sól i jajko, wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Do ciasta drożdżowego dodać skórke pomarańczową i cynamon, wymieszać.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać małe porcje ciasta. Na każdym racuszku ułożyć plasterek jabłka. Gdy racuszki z jednej strony będą już usmażone ( trwa to około minuty) , wówczas przełożyć je drewnianą łyżką na druga stronę. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
  • 4. Racuszki oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki umieścić w ciepłym miejscu na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta drożdżowego. Ciasto na racuszki nie powinno być rzadkie, ani też zbyt gęste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować