Racuszki z jabłkami i konfiturą wiśniową to przysmak nie tylko mojej 3-latki Agatki, ale też wielu innych dzieci, które gościmy w naszym domu. Uśmiech na twarzach gwarantowany.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
NA RACUSZKI::
- mąka pszenna (lub orkiszowa jasna): 450 gramów
- mleko: 2 szklanki
- drożdże (świeże): 30 gramów
- jajka (duże): 2 sztuki
- cukier: 2 łyżki
- sól: 0.5 łyżeczki
- oliwa: 0.5 szklanki
DODATKI DO WYBORU::
- jabłka: 2 sztuki
- konfitura (z wiśni lub inna zulubionych owoców): 4 łyżki
- cukier puder (np.o aromacie waniliowym): 3 łyżki
DO SMAżENIA::
- olej (rzepakowy lub ryżowy): 150 mililitrów
Racuszki z jabłkami i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C (ma być ciepłe,ale nie może być zbyt gorące).Do mleka dodać oliwę, cukier i drożdże, wsypać mąkę,wbić jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe 2-3 cm kawałki.
3.Na patelni rozgrzać olej, wlać odrobinę ciasta, na nim ułożyć kawałki jabłka,smażyć przez chwilę na złoty kolor, odwrócić,smażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
4.Racuszki można posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą.
Komentarze