Racuszki z jabłkami i konfiturą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuszki z jabłkami i konfiturą wiśniową to przysmak nie tylko mojej 3-latki Agatki, ale też wielu innych dzieci, które gościmy w naszym domu. Uśmiech na twarzach gwarantowany.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA RACUSZKI::
    - mąka pszenna (lub orkiszowa jasna): 450 gramów
    - mleko: 2 szklanki
    - drożdże (świeże): 30 gramów
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 0.5 szklanki
    DODATKI DO WYBORU::
    - jabłka: 2 sztuki
    - konfitura (z wiśni lub inna zulubionych owoców): 4 łyżki
    - cukier puder (np.o aromacie waniliowym): 3 łyżki
    DO SMAżENIA::
    - olej (rzepakowy lub ryżowy): 150 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki z jabłkami i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C (ma być ciepłe,ale nie może być zbyt gorące).Do mleka dodać oliwę, cukier i drożdże, wsypać mąkę,wbić jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 2. Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe 2-3 cm kawałki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, wlać odrobinę ciasta, na nim ułożyć kawałki jabłka,smażyć przez chwilę na złoty kolor, odwrócić,smażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
  • 4. Racuszki można posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Mąka pszenna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować