Racuszki z gruszkami

0 (0 ocen)

Takie racuszki przyrządzam z różnymi owocami

Składniki:

  • 2 szt jajka,
    200 g mąka,
    5 gruszek małych,
    0,20 l mleko kwaśne,
    0,05 l olej,
    smalec,
    cukier puder,
    cukier waniliowy
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka

Racuszki z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
  • Racuszki z gruszkami 2. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać.
  • Racuszki z gruszkami 3. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć wolno na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  • Racuszki z gruszkami 4. Racuszki podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy