Racuszki z gruszką i granatem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuszki z delikatną, słodką gruszką i kontrastującym granatem są po prostu pyszne. Nie znam nikogo, kto oparłby się tej kulinarnej pokusie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA RACUSZKI DROżDżOWE::
    - mąka pszenna (typ 550): 280 gramów
    - drożdże (świeże): 20 gramów
    - śmietana (18 %): 4 łyżki
    - mleko (3,2 %): 200 mililitrów
    - cukier: 3 łyżki
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - cukier wanilinowy (16 g): 1 opakowanie
    - masło: 50 gramów
    - olej rzepakowy: 50 mililitrów
    DODATKI::
    - granat: 1 sztuka
    - gruszki (dojrzałe): 2 sztuki
    - śmietana: 4 łyżki
    - cukier puder (np. aromatyzowany wanilią): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki z gruszką i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i cztery łyżki mąki,wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 2. Masło roztopić w rondelku, odstawić.
  • 3. Resztę mąki wymieszać z rozczynem drożdżowym,cukrem wanilinowym,śmietaną, masłem, cukrem i roztrzepanymi jajkami. Ciasto przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Gruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Granat przekroić wzdłuż na pół. Połówkę owocu położyć na dłoni wewnętrzną jego stroną i nad miską uderzać łyżką w skórę owocu. Pestki wpadną do naczynia.
  • 5. Na patelni rogrzać olej, wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor, na wierzchu w surowe ciasto wcisnąć plasterki gruszki, odwrócić, smażyć racuszki z drugiej strony.
  • 6. Racuszki posypać cukrem pudrem, podawać ze śmietaną, posypać pestkami granatu.
  • 7. Rada: ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Granat Gruszki Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować