Racuszki z cukinii na mące bezglutenowej

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne racuchy dla dzieci na diecie bezglutenowej .

Składniki:

  • 3 młodziutkie cukinie (u mnie 2 zielone i jedna żółta)
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyzki jogurtu greckiego
    papryka w proszku,sól kamienna oraz pieprz ziołowy do smaku
    maka bezglutenowa (mieszanka mąk: ryzowa,ziemniaczana,tapioka,kukurydziana,gryczana)
    olej

Racuszki z cukinii na mące bezglutenowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na racuchy 1. Cukinie umyć,odciąć końcówki,zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Marchewkę również umyć,obrać i zetrzeć na mniejszych oczkach,czosnek przecisnąć praską.Warzywa wymieszać w misce,dodać jajko,jogurt oraz tyle mąki jak na zwykłe racuchy.doprawić do smaku sola,papryką i pieprzem ziołowym.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej,na rozgrzany kłaść łyzką ciasto na racuchy,zmażyć na średnim ogniu do czasu aż racuszki zrumienią się łądnie z dwóch stron.
    Mozna podać z jogurtem lub śmietaną.Smacznego:)

Porady

Do ciasta warto dodać parę kropli soku z cytryny lub octu,wtedy racuchy nie będą wchłaniały zbyt dużej ilości oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy