Racuszki z bananami w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste racuszki w niezwykłym wydaniu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania)
    szczypta soli
    1 - 2 łyżki cukru
    1,5 szklanki letniego mleka
    1 jajko
    3 banany
    olej do smażenia

Racuszki z bananami w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Banany pokroić w półplasterki, skropić cytryną, dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
    Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

    Smacznego.

Porady

Warto podczas smażenia naleśników, przy nakładaniu ich na patelnię, moczyć łyżkę w gorącej wodzie, aby ciasto nie przyklejało się do niej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy