Racuszki z bananami w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Banany pokroić w półplasterki, skropić cytryną, dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Porady
Warto podczas smażenia naleśników, przy nakładaniu ich na patelnię, moczyć łyżkę w gorącej wodzie, aby ciasto nie przyklejało się do niej.
Komentarze