Racuszki twarogowe z truskawkami i czarną porzeczką (z mąką kukurydzianą)

0 (0 ocen)

Pyszne, rozpływające się w ustach placuszki z letnimi owocami.Oczywiście bez pszenicy, ale i bez glutenu.Idealne na wakacyjne dni jako słodka przekąska.

Składniki:

  • 400g miękkiego twarogu
    150g mąki kukurydzianej
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50g trzcinowego cukru pudru
    szczypta soli
    250-300g truskawek
    100-150g czarnych porzeczek
    dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki

Racuszki twarogowe z truskawkami i czarną porzeczką (z mąką kukurydzianą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder i sól wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Dodać oczyszczone i pokrojone na kawałki truskawki oraz oczyszczone czarne porzeczki. Wymieszać łyżką.
  • 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
    Nakładać niewielkie placuszki łyżką lub chochelką.
    Smażyć z obydwu stron na rumiano.
  • 3. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Porady

Uwaga: jeśli nie przepadamy za mąką kukurydzianą, możemy dodać innej mąki lub otrąb. Uwaga 2: placuszki przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Można także zrobić szybki sos z owoców i z nim zaserwować racuchy: wystarczy trochę owoców zalać 1-2 łyżkami wody, dodać odrobinę cukru i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem w rondelku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Truskawki Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować