racuszki twarogowe błyskawiczne

5 (169 ocen)

  • 15 min

nieco inne od tych z serka homo, moim zdaniem lepsze, bardziej...twarogowe :)

  • 15 min

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty 250 gram (1 kostka)
    2 średnie jaja (osobno żółtka i białka)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    130 gram maki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    1/3 szklanki mleka
    szczypta soli
    do podania : konfitury, śmietanka, dżem lub po prostu cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuszki twarogowe błyskawiczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piana 1. Ser ucieramy dokładnie z żółtkami (robiłam to blenderem), dodajemy cukry, nie przerywając ucierania, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie dodajemy spulchniacz).

    Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • 2. Smażymy na oleju porcje z kopiastej łyżki ciasta na złoto, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie konfitura wiśniowa i bita śmietana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować