Racuszki ryżowe

4.5 (148 ocen)

Obiad na słodko czy deser?? Sami zdecydujcie.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki jogurtu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 opakowania cukru waniliowego
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Konfitury Placki

Racuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ciasta na racuszki 1. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli, przecedzić, przelać zimną wodą.
    Jajka rozmącić z cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt a na końcu ryż.
  • usmażone racuszki 2. Na dużej patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać nieduże porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Gotowa potrawa 3. Podawać gorące z ulubionymi owocami, konfiturą, dżemem, jogurtem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować