Racuszki jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny deser dla Twojego podniebienia:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500ml jogurtu naturalnego
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5-6 łyżek mleka
    5 łyżeczek cukru
    olej
    Sos i dekoracje:
    5 łyżek śmietany
    5 łyżeczek cukru
    3-4 łyżki kakao
    kiwi
    bita śmietana

Racuszki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę oraz proszek do pieczenia wsyp do wysokiego naczynia. Wlej jogurt i mleko.Wbij jajka,dodaj cukier i zmiksuj wszystko na gładką masę. Ciasto odstaw na 30 min(najlepiej w ciepłe miejsce). Następnie kładź małe porcje ciasta na rozgrzany olej i usmaż racuszki.
    Sos:
    Śmietanę połącz z cukrem,podgrzewaj na wolnym ogniu. Gdy cukier się rozpuści dodaj kakao i dobrze wymieszaj.Nie doprowadzając do zagotowania!!! Gotowym sosem polej racuszki,możesz udekorować bitą śmietaną i kiwi.Mogą być również inne owoce:)
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy