racuszki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepyszna alternatywa dla tradycyjnych racuchów

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szkl puree z pieczonej dyni***

    1 szkl mąki pszennej

    1 jajko

    1 szkl kwaśnej gęstej śmietany

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 cukier waniliowy

    1 łyżka cukru

    2 łyżki oliwy / oleju

    dodatkowo: cukier puder / dżem / konfitura / powidła / marmolada / czekolada / bita śmietana


    ***puree z dyni otrzymujemy po zblendowaniu wcześniej pieczonej dyni. Dynię obieram ze skórki, czyszczę z nasion i kroję w kostkę po czym piekę w 190 stopniach 35-40 min. Można również upiec dynię w skórce a dopiero po tym ją obrać (zalecane kiedy nie mamy papieru do pieczenia (dynia lubi przywierać do gorącej powierzchni).



Racuszki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki miksuję razem. Smażę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (patelnia musi mieć warstwę teflonu do której nie będą przywierać placki).




    Podaję z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy