Racuszki drożdżowe z cukrem pudrem

0 (0 ocen)

Słodki dodatek dla dzieci i dla dorosłych.

Składniki:

  • 20g drożdży
    2 jajka
    300g mąki
    200ml mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuszki drożdżowe z cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie rozetrzeć w 100ml ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Białka ubić,a żółtka utrzeć z resztą cukru.
  • 3. Do miski z przesianą mąką dodać drożdże,roztopione masło,żółtko z cukrem,pozostały cukier i mleko,wymieszać,a na końcu dodać ubite białka i wymieszać .Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Placki nakładać łyżką na rozgrzany olej,posypać cukrem pudrem.

Porady

Racuszki można podawać z dżemem,lodami,bita śmietaną itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy