Racuszki drożdżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować, a to danie nie wymaga ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani dużo czasu. Dzieci przepadają za racuchami, dlatego robię je dość często.

Składniki:

  • ● 2,5 szklanki mąki
    ● 1,5 szklanki mleka
    ● 3 dag drożdży
    ● 2 jaja
    ● 2 łyżki cukru (można więcej, według uznania)
    ● olej do smażenia
    ● cukier puder do posypania

Racuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki drożdżowe 1. Drożdże rozkruszamy, posypujemy
    cukrem. Mleko lekko
    podgrzewamy, wlewamy do
    drożdży i mieszamy.
  • Racuszki drożdżowe 2. Jajka wybijamy do miseczki,
    lekko solimy. Do drożdży wsypujemy
    przesianą mąkę i dodajemy
    jajka. Wyrabiamy ciasto
    drewnianą łyżką. Przykrywamy
    i na 30 minut odstawiamy do
    wyrośnięcia.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Ciasto nabieramy łyżką i smażymy
    racuchy z obu stron, aż się
    ładnie zezłocą. Podajemy od
    razu, posypane pudrem.

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy