Racuszki cynamonowo-waniliowe z gruszkami

5 (175 ocen)

Pyszne i sycące jesienne śniadanko

Składniki:

  • - 30 g drożdży
    - 300g mąki
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej - lub ziarenka z jednej laski wanilii
    - 100g cukru
    - 4 małe gruszki
    - 1 szklanka ciepłego mleka
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki cynamonowo-waniliowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy w misce i dodajemy troszkę cukru i mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajko, cynamon i wanilię. Mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego kleju. Gruszki obieramy i kroimy w kawałeczki- dodajemy do masy i mieszamy. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy małe racuszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Wanilia Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować