RACUSZKI Z MŁODYCH ZIEMNIACZKÓW

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuszki smakują wyśmienicie, można je podać na różne sposoby np z gulaszem, sosem grzybowym czy kleksem śmietany. Ja uwielbiam je z cukrem i do tego zimne mleczko.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    2-3 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    2-3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Racuszki z młodych ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Gdy ziemniaki są bardzo młode odlewam płyn z masy ziemniaczanej.
    Do ciasta dodaję jajka, posiekaną cebulkę, czosnek granulowany, sól, pieprz, obie mąki .
    Do masy ziemniaczanej dodaję trochę oleju i mleka aby ciasto nie ciemniało.
    Razem połączyć i smażyć racuszki.
    Ja uwielbiam je z cukrem i mlekiem ale można również podać je z sosem tzatziki lub ulubionym gulaszem.

Porady

,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować