Racuszki smakują wyśmienicie, można je podać na różne sposoby np z gulaszem, sosem grzybowym czy kleksem śmietany. Ja uwielbiam je z cukrem i do tego zimne mleczko.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2-3 jajka
1 cebula
sól
pieprz
czosnek granulowany
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Racuszki z młodych ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Gdy ziemniaki są bardzo młode odlewam płyn z masy ziemniaczanej.
Do ciasta dodaję jajka, posiekaną cebulkę, czosnek granulowany, sól, pieprz, obie mąki .
Do masy ziemniaczanej dodaję trochę oleju i mleka aby ciasto nie ciemniało.
Razem połączyć i smażyć racuszki.
Ja uwielbiam je z cukrem i mlekiem ale można również podać je z sosem tzatziki lub ulubionym gulaszem.
Komentarze