Racuchy z żurawiną.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki wypiek który swym nadzieniem urzeknie niejednego smakosza.

  • 60 min

Składniki:

  • szklanka ciepłego mleka
    1,5 szklanki mąki
    łyżeczka świeżych drożdży
    łyżka cukru
    jajko
    łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    100 g żurawiny
    jabłko
    0,5 szklanki wody
    łyżka soku z cytryny
    tłuszcz do smażenia
    łyżka cukru pudru

Racuchy z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy z żurawiną. 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do wysokiego naczynie i miksujemy. Ciasto ma swobodnie spływać z łyżki rwąc się. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Racuchy z żurawiną. 2. Żurawinę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Jabłko obieramy kroimy na cząstki i dorzucamy do żurawiny. Gdy woda odparuje, a owoce zmiękną możemy zmiksować na gładko. Na patelnię zwilżoną tłuszczem nakładamy placuszki z 1,5 łyżki ciasta, na środek kładziemy łyżeczkę owocowej masy. Przykrywamy połową łyżki ciasta aby zakryć nadzienie. Przykrywamy patelnię pokrywką i na wolnym ogniu smażymy, aż wierzch racuchów się zeschnie. Obracamy a drugą stronę i podpiekamy. Gdy lekko ostygną posypujemy pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy