RACUCHY Z SZYNKĄ

4.5 (140 ocen)

puszyste ciasto,po prostu pyszne.

Składniki:

  • ½ kg mąki
    2 szklanki mleka
    3jajka
    5 dag drożdży
    5o dag szynki lub pieczonego kurczaka
    2 łyżki masła
    2 płaskie łyżeczki cukru
    sok z cytryny
    sos sojowy
    tymianek lub przyprawa gyros
    sól,pieprz
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Racuchy z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,cukru, mleka (ciepłego), oraz kilku łyżek mąki wymieszać rozczyn.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, żółtka, roztopione i ostudzone masło
    oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać i ciasto odstawić do wyrośnięcia.
    Szynkę lub upieczonego kurczaka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym i oprószyć tymiankiem lub przyprawą gyros oraz pieprzem.
    Dodać do ciasta przed smażeniem.
    Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować