½ kg mąki
2 szklanki mleka
3jajka
5 dag drożdży
5o dag szynki lub pieczonego kurczaka
2 łyżki masła
2 płaskie łyżeczki cukru
sok z cytryny
sos sojowy
tymianek lub przyprawa gyros
sól,pieprz
olej do smażenia.
Racuchy z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,cukru, mleka (ciepłego), oraz kilku łyżek mąki wymieszać rozczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, żółtka, roztopione i ostudzone masło
oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać i ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Szynkę lub upieczonego kurczaka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym i oprószyć tymiankiem lub przyprawą gyros oraz pieprzem.
Dodać do ciasta przed smażeniem.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron.
Komentarze