Racuchy z sosem truskawkowo-miodowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Pyszne placuszki z sosem truskawkowym

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 duże opakowanie serka waniliowego
    1 szklanka mąki,
    3 łyżeczki cukru,
    2 jajka
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    Olej do smażenia
    20-30 dag truskawek,
    2 -3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Racuchy z sosem truskawkowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na połówki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i gotujemy 5 -7 minut ( niedługo bo truskawki nie powinny być rozgotowane) aż będą w delikatnym, lekko gęstym sosie.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy serek waniliowy, jajka, cukier, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – na porcję daję 2 łyżki.
  • 3. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane. Podajemy z pysznym miodowo- truskawkowym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować